Thursday, January 17, 2013

Vrste fiksne proteze


Svet proteza nije toliko komplikovan. Osnovna podela je na fiksne i mobilne. 

Mobilne proteze su one koje smo nosili u osnovnoj školi, roze sa metalnim žicama. One bi trebalo da se nose neprestano, ali najčešće ih nose samo tokom noći. Ubrzo dosade, zagube se, pa ne naprave nikakav pomak u našoj vilici. Moguće da ima onih koji su je uspešno nosili, ali ja takve ne poznajem, niti sam čula da postoje. 


Fiksne proteze su daleko korisnije jer se ne skidaju, zalepljene su za vaše zube. Pritom, dosta i koštaju, pa to predstavlja dodatnu motivaciju za nošenje. Kao što nisam čula ni za koga kome je mobilna proteza pomogla, tako nisam čula ni za one koji su fiksnu protezu skinuli pre vremena. Ali moguće da i oni postoje. 

Fiksna proteza se nosi između jedne i dve godine. Postoje "normalne" i lingvalne proteze. Lingvalna proteza se nosi sa unutrašnje strane i potpuno je nevidljiva. Odgovara malom broju ljudi, a i prilično je skupa. Pošto se nalazi sa unutrašnje strane vilice, pravi smetnje pri govoru. Naravno, vremenom čovek nauči da priča, ali mora da prođe kroz ne tako ugodan period prilagođavanja. Ipak, kome je izgled najbitniji, biće srećan kada čuje da ovako nešto postoji.

Regularne, najzastupljenije i najtraženije fiksne proteze su:
  • metalna (žičani luk, metalne bravice)
  • keramička (bela, blago providna, žičani luk, može i beli u kasnijim fazama)
  • safirna (potpuno providna, poznata i kao kristalna, žičani luk, može i beli)

Ispod keramičkih bravica mogu da se stave šarene gumice. I metalne bravice mogu biti raznobojne, one su najzabavnije.

Postoji i nešto što se zove Invisalign. To je plastična providna proteza bez žica, izgleda kao retainer koji se nosi nakon skidanja fiksne. Mišljenja i iskustva su različita, pa ako vas zanima više, raspitajte se kod vašeg stomatologa.

Cene proteza zavise od različitih faktora, a više o tome pročitajte na postu Cena fiksne proteze.

No comments:

Post a Comment