Wednesday, January 09, 2013

Cena fiksne proteze

Za razliku od mobilnih proteza koje smo nosili kad smo bili mali i koje su bile besplatne, fiksna proteza ne samo što nije besplatna, već nije ni jeftina. Cene mogu biti različite i zavise od više faktora, kao što su vrsta protezestručnost stomatologa, nivo usluge, kao i  lokacija


Cene fiksne proteze više su u većim gradovima, pa je kod nas lider u visini cena svakako Beograd. Bez obzira na to, najpraktičnije je da protezu stavite u gradu u kojem živite ili njegovoj okolini. Neki Beograđani zbog niže cene idu u manje gradove. Možete i vi, ali svakako nije preporučljivo jer se ne zaustavlja sve na postavljanju proteze. Ne smete zaboraviti održavanje i zatezanje žica koje se obavlja na mesečnom nivou. Mesečna putovanja koštaju. O oduzimanju vremena i maltretiranju da ne govorim. Možda  nećete imati potrebe za češćim posetama, ali može da se desi da vam više puta puknu žice, odlepe se ili puknu bravice i ko zna šta još.

Postoji više načina naplaćivanja usluge. Najčešće platite "paket" koji uključuje protezu, njeno postavljanje i dalje održavanje. Podrazumeva sve radove do njenog skidanja - mesečno zatezanje žica, lepljenje bravica, postavljanje novih žica, itd. Dakle, platite jednom i ne razmišljate više o tome. Ovakva usluga u Beogradu može biti od 600-1000 € po vilici, u zavisnosti od ortodonta i vrste proteze (ne računajući lingvalne, one su dosta skuplje).

Postoji jedan broj stomatologa i ortodonata koji nude drugačiju vrstu usluge. Protezu platite manje, a posebno plaćate svaku narednu posetu, zatezanja i sve ostale radove. Na kraju može da ispadne znatno više nego što biste platili paket.

Cena proteze zavisi i od stručnosti ortodonta i stomatologa. Obično se više plaća za veću stručnost i kvalitet usluge, ali s druge strane, visoka cena ne garantuje kvalitet. Niti veliki broj postojećih pacijenata koje je neko možda dobio zbog velikog broja plaćenih reklama, a ne onih koje najviše vrede - od usta do usta.

Cene se razlikuju u zavisnosti od materijala od kojeg su napravljene. Metalne proteze su najjeftinije (600-800 €), slede keramičke i safirne (800-1000 €), dok su najskuplje lingvalne (preko 1000 €). Lingvalne proteze se postavljaju sa unutrašnje strane zuba, tako da su potpuno nevidljive. Ipak, njihova cena je prilično visoka, a i ne odgovaraju svakome. Safirne imaju najprovidnije bravice, ali im je mana to što su krhke, pa ne samo što se krnje, već se i žice slabije zatežu i proteza se nosi duže. Keramičke proteze su malo vidljivije, ali čvršće, pa trpe jača zatezanja. 

Metalne fiksne proteze su najvidljivije i najjeftinije. Ali zato mogu biti užasno zabavne, sa svojim šarenim bravicama koje prosto mame osmehe. One su nedavno postale specijalno popularne zahvaljujuću Katy Perry, pogotovo u Aziji. Više o tome možete da pročitate ovde.

Načini plaćanja takođe mogu biti najraznovrsniji - obično se jedan deo novca daje prilikom postavljanja proteze, a ostalo u ratama. Neke ordinacije dozvoljavaju od početka jednak iznos rata. Sve je stvar dogovora i njihove prakse.

Dobro se raspitajte, poslušajte iskustva drugih ljudi, ali se ne oslanjajte previše na piskaranja po forumima. Postoji dosta lažnih naloga koje otvaraju sami stomatolozi kako bi promovisali svoje usluge. Najvrednija iskustva su iskustva onih koje poznajete i čije mišljenje cenite, a svakako je korisno popričati i sa drugim pacijentima koje zateknete u ordinaciji.

23 comments:

  1. Mara Nijagara1/10/2013 12:20 am

    Još malo i ubedićeš me da i ja stavim fixnu! Vrlo korisna i interesantna analiza... :)

    ReplyDelete
  2. Mara Nijagara1/11/2013 6:48 pm

    Ova druga nikad i nikako ne bi mogla... :D

    ReplyDelete
  3. Moja kćerka danas ide da postavi fiksnu protezu , ima malu vilicu a zubni su ogromni :/ Ima 12 godina. Sinoć nije mogla da spava strah je , boji se od reakcije prijatelja i tako. Ne znam da li ispravno radimo ili smo trebali sačekati još vremena da posavimo :((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne razmišljajte o tome da li je trebalo drugačije postupiti, već kako dalje. Ona je u osetljivim godinama, zato je najvažnije da je uverite da joj proteza dobro stoji, da će brzo navići na nju i da mnogi neće ni primetiti da je ima.

      U naprednijim zemljama većina dece i mladih nosi protezu, to je sasvim normalno, dok je kod nas imati protezu ipak privilegija. Ne viđa se često, pa samo zbog toga može biti predmet ismevanja u tim godinama. Objasnite joj to, neka se oseća ponosnom, privilegovanom. Možete čak da pronađete fotografije njenih idola sa protezom, da shvati da su svi oni prošli kroz isto. I nikada nisu zažalili.

      Delete
  4. Zdravo,

    buduci da razmisljam da stavim fiksnu protezu ali imam ''rat'' sa roditeljima, na kojima je da izfinansiraju sve to, zanimala bi me najjeftinija varijanta, kako je navedeno gore 600-800 evra.
    Prvo pitanje je - da li je ta cena za jednu prorezu (jednu vilicu)?
    Drugo pitanje, tacnije pomoc - ukoliko bi mi pomogla kako da se raspitam ko nudi najpovoljnije cene i usluge, buduci da se svaka kontrola i namestanje dodatno naplacuje, ili ne?
    Neki preporucuju stomatoloski fakultet ali kazu da postoji lista cekanja....

    Hvala unapred na odgovoru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Nina,

      Konsultovala sam iskusnu drugaricu koja je stavljala protezu na Stomatološkom fakultetu, pa ti prosleđujem njen odgovor.

      "Ne bih joj nikako savetovala Stomatološki fakultet - ako ne želi da bude zamorče nekom studentu koji će se vežbati na njoj, pod nadzorom nezainteresovanih profesora! Fiksna proteza je vrlo ozbiljna stvar: ako ti terapiju ne vodi stručno lice, može dosta stvari da se iskomplikuje. Meni je npr. talentovana specijalizantkinja toliko nategla luk na protezi da mi je prekinula jedan zubni živac na šestici, pa sad imam zeleni zub! A da ne pričam o raspukloj gleđi od skidanja bravica!

      Neka nađe dobrog stručnjaka za protezu, to je moj savet! Čula sam za nekog profesora Glišovića (ili Glišića) - svi ga hvale, od više različitih osoba. Na fakultetu se proteza plaća isto kao i kod privatnika, s tim da neki privatnici nude i plaćanje na više rata, na fakultetu sam ja platila odjednom (možda sad imaju neke povoljnije uslove plaćanja). I nikako da ne stavlja estetske bravice (bele) - već metalne, estetske su jako teške za rad, nisu toliko efikasne kao metalne, pa terapija sa njima obično duže i traje. ZNAČI FAKULTET ZAOBIĆI!!! Propao kao i većina institucija u Srbiji!"

      Inače, cena 600-800€ je po vilici, a često su u tu cenu uključene sve kontrole, nameštanja, pregledi. Kod mog stomatologa je metalna proteza sigurno ispod 800€ jer je toliko bila moja keramička. Ukoliko si trenutno u lošijoj situaciji, možeš prvo da staviš gornju, pa posle donju. A tu su i rate.. Srećno!

      Delete
  5. Draga Iva :)

    Da li mi mozes napisati kod kog stomatologa ides, da li si zadovoljna njegovom uslugom i da li je kod njega moguce iznos proteze platiti u jednakim ratama?

    Unapred hvala, pozdrav. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno da mogu, molila bih te da mi pišeš na mail, kako ga ne bih javno reklamirala. Što se tiče plaćanja, polovinu je neophodno platiti odjednom (800€), a druga polovina se plaća u ratama. Zadovoljna sam uslugom :) Pozdrav!

      Delete
    2. Svaka cast na temi i mene zanima kod kog stomatologa ides ako mozes da mi javis..hvala :)

      Delete
    3. Hvala, Katarina :) Molila bih te da mi pišeš na mail ivy.mladenovic@gmail.com, pa ću ti dati sve dalje informacije. Pozdrav!

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Mene zanima,za djecu od 13 godina,koliko kosta i da li je nesto jeftinijee,kako to vec ide?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da li mi mozes odgovoriti Iva? <3

      Delete
    2. Draga Jelena,

      Koliko ja znam, cene proteza za decu i odrasle se ne razlikuju. Ipak, posevetovala bih vas da se obratite vašem stomatologu jer ovo možda zavisi i od ordinacije čije usluge koristite.

      Pozdrav i srećno!

      Delete
    3. Hvala ti:)
      Hvala veliki pozdrav i tebi:)

      Delete
  8. Vezano za keramicke fiksne proteze.. cula sam da, pored 800 e- koliko kostaju, dodatno se placaju i svi pregledi. Da li je to tacno ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Kristina,

      Da li su pregledi uključeni u cenu ili ne zavisi od stomatološke ordinacije. Istina je da neke ordinacije dodatno naplaćuju sve preglede i korekcije, mada većina funkcioniše po drugom principu.

      Pozdrav,
      Iva

      Delete
  9. Jel nije problem da mi neko napise gde se rade te unutrasnje proteze da li ima neko da radi u bgu? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  10. Mene zanima da li je neophodno da se stavljaju obe proteze ili se moze staviti samo jedna tj. ako stomatolog kaze da su potrebne obe da li se moze traziti samo jedna da se postavi? Molim vas neka neko odgovori!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Marija, poenta stavljanja proteze nije samo lep izgled, već i dobar zagrižaj koji se ćesto postiže ispravljanjem obe vilice. Svakako konsultuj ortodonta, verovatno će da ti izađe u susret, iako nerado :)

      Delete
  11. Zdravo svima, nedavno sam stavila fiksni aparatic. Ja imam ovu estetik varijantu cije su bravice providne, ali pocele su da roze sa strana i ne znam zbog cega jer zube perem i do 8 puta dnevno. Da li neko ima slican problem?

    ReplyDelete