Sunday, February 10, 2013

Našminkan osmeh

Kao što možete da primetite, malo sam redizajnirala blog. (Ukoliko ne vidite promenu ili vam se u zaglavlju prikazuje Comic Sans, klik na refresh.) 

A možete da primetite i da sam malo redizajnirala osmeh.


Iako se može činiti da proteza i karmin ne idu zajedno, to je grdna zabluda. Proteza i karmin idu kao keks i čaj, kao med i mleko, kao đumbir i limun. Da nisam toliko nespretna pri stavljanju karmina, nikada ga ne bih skidala.

Crveni karmin posebno dobro ide uz bele i providne bravice i gumice, a ako imate gumice u boji, stvarno je super fora slagati boju gumica sa bojom karmina, sjaja, labela. Problemi do kojih može doći jednaki su problemima koje imate i bez proteze, tj. može biti samo jedan - karmin na zubima. 

Tako da sledeći put kada budete išli u neki zabavan izlazak, slobodno dodajte dozu glamura i nosite vašu fiksnu protezu sa ponosom!

Tuesday, February 05, 2013

Gumice na fiksnoj protezi

Već sam pisala o gumicama, ali uglavnom o njihovim dobrim stranama. One mogu da daju život jednostavnim metalnim protezama i naprave svojevrsnu žurku u ustima. Ipak, ono što je mene iznenadilo je kojom brzinom vaše lepe, bele proteze mogu postati žućkaste, braonkaste i prilično neugledne.


Gumice se nalaze ispod bravica, između bravica i zuba. Najuočljivije su kad su raznobojne. Moje su providne, kao i bravice. Bar bi takve trebalo da budu... Pre stavljanja proteze sam pitala stomatologa da li će proteza da potamni od kafe, čajeva, vina i ostalih proizvoda koji ostavljaju tragove. I rečeno mi je da neće. 

To je delimično tačno, žice ne potamne, bravice ne potamne, ali....šta je sa gumicama? Moje zaprepašćenje kad je posle otprilike dve nedelje proteza poprimila novi izgled, nije bilo malo. Želela sam taj "clean look", a dobila ovo što vidite na slici. Koliko god da perete zube, ne možete da uklonite obojenost. S druge strane, ono što nisam znala je da gumice možete menjati svaki put kada idete na zatezanje. Možete i češće ako želite. Tako da...bez panike.

Nije to toliko vidljivo, ipak vam ljudi ne gledaju zube onoliko koliko ih vi sami zagledate. Danas ću konačno na prvu kontrolu, zatezanje, zameniću gumice, fotkati, pa da vidimo da li je bilo vidljivog napretka od početka nošenja do sada. Ne verujem da može da se uoči veća promena za mesec i po dana, ali ko zna....stay tuned.