Friday, December 28, 2012

Kada staviti protezu?

Pošto dobijam poruke da želelite da vidite kako mi proteza stoji i koliko se vidi u svakodnevnim situacijama, postavljam jednu takvu fotku. Imajte na umu da je slikano uveče kada sam bila u nekom polu snu, pa zato izgledam malo bolesno. A možda sam preskočila Brufen, pa sam umirala od bolova. Ili sam ga popila, pa me je uspavao? :)


Bilo kako bilo, jasno je kako proteza izgleda, kako stoji i koliko se vidi. Nemojte da se zavaravate, ona se prosto vidi, ne može da se ne vidi. Bila metalna, kristalna, keramička. Imala metalnu ili belu žicu. Ne možete da je sakrijete. Stvar je u tome što i ne treba da je sakrijete. 

Ako će vas biti sramota, nemojte da je nosite. Verovatno niste još spremni. Ne stavljajte je zbog drugih, već isključivo zbog sebe.

Stvarno je važno da budete mentalno spremni. I na izgled i na bolove i na rane i na česte posete stomatologu. I na to da će vas neki čudno gledati. I da sami sebe u nekim trenucima nećete prepoznati. Drugačije ćete izgledati, drugačije ćete pričati, drugačije ćete pomerati usta. Ne može svima da se dopadne, a osim toga neće svi znati ni šta je to (mene već propuštaju u prodavnicama i svi su nešto fini misleći da sam disabled!)

Pre petnaestak godina, dok sam bila u srednjoj školi, nije bilo šanse da me nagovore da stavim protezu. I drago mi je što nisu uspeli. Jer ja stvarno tada nisam imala dovoljno samopouzdanja za tako nešto. Na faksu sam ga već imala, ali tada nisam imala novac. Tako da - budite strpljivi, sačekajte da dođe pravo vreme. 

Nosite je jer vi to želite jer jednom kada je stavite, nema nazad!


Thursday, December 27, 2012

Četkice za zube i higijena usta

Nema potrebe da previše pričam o higijeni usta, svi znamo da bi bilo najbolje da zube peremo posle svakog obroka. Sa fiksnom ili bez fiksne. Ali ono što ću vam sad predstaviti je pravo otkrovenje za mene: četkice za zube Curaprox!


Moj dečko koristi ovu četkicu već oko pola godine, pa sam pomalo i besna jer mi nije ranije rekao koliko je divna! Njegova je ova plava i kupio je po preporuci stomatologa jer je imao problema sa desnima. Kako ponekad voli da preskoči pranje i kako na to gleda kao jednu užasno problematičnu stvar, nije mu ni palo na pamet da podeli sa mnom koliko ova mala stvarčica može da ulepša moj svakodnevni život!

Dakle, ne samo što se naširoko preporučuje od strane stručnjaka, već je to četkica koja daje neki heavenly osećaj čitavom ritualu pranja zuba. Kako malo bolje da vam objasnim - imate frizerski salon u kojem vas boli vrat od položaja u kojem vam je glava dok vam frizerka pere kosu, pomalo vas bockaju njeni nokti, kao i bespotrebne reči koje vam upućuje, a imate salon u kome se opustite u udobnoj stolici, zatvorite oči i uživate u relaksirajućoj polusatnoj masaži temena uz neke lagane tonove. Sada me razumete :)

Tajna Curaprox četkice je u materijalu od kojeg su napravljena njena vlakna. Nežna su, ali dovoljno čvrsta i gusta. Četkice se naravno preporučuju i onima bez proteze. Postoji više varijanti, ove su Soft 1560. Postoje dve još mekše, ali nema potrebe za njima ukoliko nemate nekih većih problema. 

U prodaji možete da nađete i četkicu za zube specijalno namenjenu za čišćenje fiksne. Njena unutrašnost je isečena u obliku latiničnog slova V, pa bi trebalo da dobro prodire na sva mesta. Meni se na oko nije dopala, manja je od obične i nekako jadnjikava, nema puno vlakana. Isti je proizvođač kao i moja, pa ćete videti i sami. 

Zube inače perem normalno, kao i pre proteze. Konac ponekad koristim, a ponekad mi samo zakomplikuje stvari. Naravno, četkica ne klizi kao ranije i osim zuba sada perem i protezu, ali sve ostalo je isto. Zaista je jednostavno i verovatno ću četkicu stalno nositi sa sobom. Ili kupiti još jednu "za poneti". Uglavnom, cena je oko 580 din, prodaje se u svim boljim apotekama, pa slobodno i vi uživajte u ovoj predivnoj stvarčici!



Wednesday, December 26, 2012

Postavljanje fiksne proteze ili Navikavanje na strano telo

Proces postavljanja proteze potpuno je bezbolan. Nema bušenja, anestezije, niti bilo kakvih sličnih maltretiranja. Traje oko pola sata, mada često bude gotovo i ranije.  Može se objasniti u pet kratkih rečenica. 

Bravice se zalepe na zube. Suše se laserski oko 20 sekundi. Kroz bravice se provuče žica. Žica se zategne. Višak žice se iseče klještima.

Nakon stavljanja proteze, osećaj je čudan. Mene ne samo što ništa nije bolelo, već mi je prijao taj osećaj zategnutosti. Međutim, nakon onog nara, bila sam prilično gladna. Šta je to što je uvek dostupno, a dovoljno mekano da smem da gricnem? Stomatolog mi je rekao da sa protezom ipak može da se jede sve, samo je važno da se hrana ne kida i da se malo pažljivije jedu jabuke, pite i sve te tako zahtevnije stvari za žvakanje.

Uglavnom, kupih čizburger. Dovoljno je reći da je to najgori obrok u mom životu, oko koga sam se najviše mučila, a koji je uz sve to bio vrrlo neukusan. Ono što je u ovoj priči najveći problem je žvakanje. Nije ni malo prijatno, plus jedna polovina hrane završi u stomaku, a druga na protezi. 

U toku ova dva dana nisam još ni jednom osetila sitost. Stalno sam gladna, a sama pomisao na hranu me traumira. Supe i čorbe mi samo povećavaju apetit. Sa svojih 49 kg, plašim se da će me uskoro transportovati u Biafru. Osim toga, bravice grebu i povređuju unutrašnost usana. I kada pričam i kada jedem i kada spavam. Kada se probudim, jezik mi je sav u ranama. Imam i jednu aftu. Malu, ali ipak boli. Sve je ovo normalno, očekivano, ali ipak neprijatno.

Ponekad poželim da protezu istrgnem iz vilice, samo na minut, na sekund, da odmorim. Ali onda se setim zašto sve ovo radim i koliko je divna i koliko sam ponosna što je imam. 

Eto, nije baš sve tako lijepo i prekrasno. I kažu da vremenom nelagodnost prolazi. Čekam to vreme s nestrpljenjem, a u međuvremenu obilazim teretane u potrazi za najboljim proteinskim šejkovima!


Tuesday, December 25, 2012

Proteza, day one

Evo, došao je i taj dugo očekivani dan. Proteza je na svom mestu i vredno radi za moj budući osmeh. Mogu vam reći da sam prijatno iznenađena i izgledom, ali i nedostatkom bolova. A kako se sve odigralo sinoć, čitajte u nastavku.


Dođoh kod stomatologa i dočeka me iznenađenje - ortodont nije poneo materijal za kristalnu protezu! Ja naravno u šoku jer sam bila nestrpljiva da je stavim, a tek za dve nedelje se vraća sa odmora. A onda mi je pokazao keramičku koja je bila podjednako simpatična, ispričao nekoliko pričica i ubedio me je da mi ipak stavi nju. Razlike između ove dve proteze nisu velike, ali svakako sada bolje shvatam prednosti keramičke.

Kristalna ili safirna proteza je poslednji hit iz sveta ortodoncije. Potpuno je providna i napravljena od staklastog materijala. Ipak, malo je lošijeg kvaliteta od keramičke i moj ortodont je imao prilično loša iskustva sa njom. Kaže da bravice često pucaju i krnje se na ivicama. A to ne samo što je vizuelno loše, već može da produži vreme nošenja zbog čekanja na bravice kojih nema baš uvek "na lageru". 

Keramička proteza je ova koju ja imam na slici. I ona je skoro providna, samo ne baš toliko koliko kristalna. Nekako je mat. Kod nas se koriste najkvalitetnije bravice, pa su šanse za pucanje minimalne. Takođe, moguće je mnogo jače zategnuti žice bez bojazni da će se raspasti. Lepo se prilagođava boji zuba i čak se možda i bolje uklapa od kristalne koja ipak ima taj staklasti odsjaj.

Tačkice koje vidite će nestati za nekoliko dana, služe za nekakvo označavanje, a detalje baš i ne moramo da znamo. Dobila sam mekani vosak koji se lepi na bravice kada vam grebu i iritiraju unutrašnost usta. Posle ih ili skinete ili slučajno pojedete :)

Sutra ću slikati vosak i pisati detaljnije o samom procesu stavljanja, osećaju koji imate kad jedete, ali i kad ništa ne radite. A sad odoh da telefoniram kako bih vežbala izgovor pošto poprilično šuškam :)

Monday, December 24, 2012

Poslednji obrok pred fiksnu

Kada čovek pročita ovakav naslov, podrazumeva da će na fotkama biti neka velika gozba, sa puno mesa, što žilavijeg to bolje, kao i neke druge stvari koje će su zabranjene, kao što je burek na primer (nekom dečku je stvarno pukla proteza dok je jeo burek). Međutim, moj izbor je bio malo drugačiji, pa moj poslednji obrok možete videti na slici :)


Nar mi je dala mama pre nekoliko dana i on je zaista idealan za poslednji obrok - em je tvrd, em moraš da zarivaš  zube u njega (tako ga barem ja jedem), a još je i crven, sok mu je baš jak, pa boji zube i sve ostalo što mu se nađe u okolini. Zato se i koristi u mnogim koktelima. 

Da se vratimo protezi. Moja odluka je pala na providnu protezu (poznatu kao safirna ili kristalna), iako sam se dosta premišljala između nje i keramičke (bele). Žica će biti metalna, a vremenom će moći da se zameni za belu. Bela nije preporučljiva jer boja otpada posle određenog vremena sa metala, pa može da izgleda prilično neugledno. Videćemo. Ako budem mogla da je testiram, što da ne. 

A sad se vraćam naru, pa pravac kod stomatologa!

Sunday, December 23, 2012

Dan pred stavljanje proteze (+fotka)

Hello :) Kako se vreme stavljanja proteze opasno bliži (sutra!), nađoh malo vremena za fotkanje. Još uvek nisam svesna onoga što me čeka, ali se nadam da neće biti tragično. Mada malo mučenja sa višim ciljem često predstavlja jedinu moguću opciju za progres.


Kao što vidite, situacija je prilično jasna, pa ćemo naknadno moći jasno da vidimo i rezultate. Ono što me u ovom trenutku najviše brine je šta sve neću smeti da jedem, koliko često ću morati da čistim zube i protezu, a naravno i potencijalna glavobolja koja me čeka. Kažu da glavobolje i čudni osećaj pri zagrižaju mogu da traju oko nedelju dana, mada može sve da prođe i bez nekih preteranih bolova. 

Ako mi dozvole snimanje čitavog procesa postavljanja proteze, objavljujem u rekordnom roku. Držite fige, a ja pišem uskoro!


Thursday, December 20, 2012

Priprema za fiksnu protezu


Pripreme za stavljanje fiksne proteze se razlikuju od slučaja do slučaja, u zavisnosti u kakvom su stanju i kako su raspoređeni vaši zubi. Nisu preterano duge, mada umeju da budu pomalo bolne.

Prvo što je potrebno da uradite je da izaberete stomatologa u koga imate poverenja. On će vas onda povezati sa ortodontom - doktorom koji će se baviti vašom protezom. Nakon prve konsultacije sa ortodontom, koja se obično obavlja u ordinaciji vašeg stomatologa, dobićete upustva za pripremu, kao i prognozu koliko je vremena potrebno da nosite "ortodontski aparat". On preuzima sve dalje obaveze oko postavljanja, podešavanja i održavanja vaše proteze.

Preporučuje se da pre postavljanja fiksne proteze popravite sve eventualne kvarove vaših zuba. U zavisnosti od njihovog rasporeda i veličine vaše vilice, možda će biti potrebno da vam izvade umnjake ili neki od regularnih zuba kako bi bilo dovoljno prostora da se ostali pravilno rasporede.

Vađenje umnjaka može da prođe glatko i da traje petnaestak minuta, ali i da se obavi uz manje ili veće komplikacije, ukoliko je vaš stomatolog nedovoljno stručan. Obavlja se u jakoj anesteziji i samim tim je bol sveden na minimum. Oporavak obično traje nekoliko dana, uz upotrebu antibiotika i kućni odmor.

Nakon svih popravki i vađenja zuba, u obzir možete uzeti i skidanje kamenca i tamnih naslaga, tzv. poliranje zuba. Zubi vam tada postaju blistavi i spremni za stavljanje fiksne proteze!

Ono što je bio moj problem i zbog čega ću staviti protezu je premala vilica, tako da su mi zubi prilično ukršteni i krivi. Zbog toga su mi izvadilii sve umnjake, kao i jedan zub koji je ionako bio u kvaru. Vađenje umnjaka je svaki put trajalo oko petnaestak minuta, što je, kako kažu, minimum. Nije mnogo bolelo, najgori deo je primanje anestezije. Narednih nekoliko dana bila sam konstantno umorna, verovatno zbog Brufena koji sam pila zbog bolova. Malo sam pažljivije prala zube da ne bi došlo do krvarenja i nisam jela s te strane gde su vađeni, ali nije bilo nikakvih većih problema. Nakon nedelju dana su mi skinuli konce i to je bilo to.

Stavljanje proteze me čeka za nekoliko dana, a u međuvremenu ću postaviti slike svojih zuba, kao i još nekoliko tekstova koji će vam biti korisni. A ako se kojim slučajem ne javim, držite fige da sve prođe kako treba!

Dobrodošli :)


Još od tinejdžerskih dana sam znala da me fiksna proteza čeka kad-tad. Ukoliko budem želela da imam zdrave i pravilno raspoređene zube. Posle petnaestak godina premišljanja i čekanja da se sklope sve kockice, tek su se sada, u mojim ranim tridesetim, stekli svi uslovi da se upustim u ovo putešestvije.

Kako sam imala problem da na Internetu pronađem informacije na ovu temu iz prve ruke, od nekoga ko je prošao kroz sve što sam ja i što me tek čeka, odlučila sam da olakšam posao onima koji se budu našli u sličnom "problemu". Pisaću o tome šta uključuju pripreme za fiksnu protezu, šta možete da očekujete u procesu i, na kraju, kakve rezultate donosi.

Postavljaću fotografije i pisati o sopstvenom napretku, ali i problemima koji se budu pojavljivali. Nisam stomatolog i sve o čemu budem pisala će se bazirati na ličnom iskustvu i informacijama koje budem dobijala od mog stomatologa i ortodonta. Trudiću se da dam odgovor na sva vaša pitanja i budem od pomoći koliko mogu. Pa, da počnemo! :)